Преземете ја апликацијата

Можете да ја користите нашата мобилна апликација од дадената врска. Кликнете на Преземи апликација
Напомена за правни лица : направете налог или за да ги видите големопродажните цени
(0) Артикли
Немате ставки во вашата кошничка.

shoppingcart.mini.emptycarttext

  Close
  Филтер
  Преференци
  Пребарување

  Политика за користење колачиња

  Политика за користење на колачиња

   

   

   

  Политика за користење на колачиња на компанијата („Политика за користење на колачиња“) опишува различни видови колачиња кои се користат на Сајтот во сопственост и под контролана ВУРТ Македонија. Политиката за користење на колачиња е составен дел од Правилникот за заштита на лични податоци.

   

  Поимите кои во Политиката за користење колачиња се напишани со голема буква, имаат значење кое е дефинирано во Општи услови за работење и Правилникот за заштита на лични податоци.

   

   

  1. Што се колачиња?

  2. Зошто ги користиме колачињата

  3. Кои колачиња ги користиме

  4. Како да ги исклучите колачињата

  5. Ажурирање на политиката за користење на колачиња

   

   

  1. Што се колачиња?

   

  За да го одржуваме сајтот и да обезбедиме функционалност каква што очекувате, ВУРТкористи технологија која е општо позната под име „колачиња“.

   

  Колачињата се мали датотеки кои ги испраќаме на вашиот компјутер на кои подоцна може да им пристапиме, тие може да бидат привремени или трајни и користат на пример, JavaScript или Flash технологија. Благодарение на колачињата на нашиот сајт, можете да пребарувате без потешкотии и можете да ги видите резултатите кои се релевантни за Вас. Колачињата ни кажуваат што Вас како корисник, Ве интересира, што ни помага да ја подобриме употребата на Сајтот како за Вас така и за другите корисници.

   

   

  Колаче од прва страна и колаче од трета страна

   

   

  Колачињата од интернет ги превзема Вашиот интернет пребарувач кога прв пат ќе го посетите сајтот. Следниот пат кога ќе пристапите на сајтот од истиот уред, колачињата и информациите во него или се враќаат на сајтот кој ги прибрал (колаче од прва страна) или на некоја друга локација на која и припаѓа (колаче на трета страна).

   

  Провајдерите на колачиња на трета страна поставуваат колачиња кога сте пријавени на нивните страни и го посетувате Сајтот наВУРТ. ВУРТнема влијание на прилагодување на колачињата на овие веб-страни. Ве молиме да ги посетите веб сајтовите на трети провајдери за да добиете дополнителни информации за тоа како тие ги користат колачињата.

   

  Колачињата од прва и трета страна им овозможуваат на веб-сајтовите да препознаат дали претходно , користејќи ист пребарувач, сте пристапиле на Сајтот на ВУРТ, што во многу случаи влијае на прикажаната содржина.

  Ако одбивате користење на сите колачиња, нема да се користат ни колачиња од прва ни колачиња од трета страна. Во тој случај разликата од овие два вида колачиња нема да постои.

   

   

  2. Зошто користиме колачиња

   

   

  За да ги унапреди своите услуги, ВУРТкористи колачиња. Некои колачиња што ги користиме се неопходни  за правилно функционирање на одредени услуги, а други се користат за прибирање информации за користењето на интернет страната (статистика), за да можеме  да ја прилагодиме на Вашите потреби. Некои колачиња се времени и исчезнуваат кога ќе го исклучите пребарувачот, а другите се трајни и остануваат на Вашиот компјутер некое време.

   

  Некои колачиња се неопходни заради функционалноста на страната, додека другите се користат за подобрување на работните карактеристики и корисничко искуство.

   

  Не собираме и не обработуваме осетливи податоци (особено посебни  категории на лични податоци) без Ваша изречна согласност.

   

   

  3. Кои колачиња ги користиме

   

   

  ВУРТкористи повеќе различни колачиња кои може да се  поделат во неколку категории како би Ви помогнале подобро да разберете зошто и како ги користиме колачињата. Повеќе за секоја категорија колачиња може да дознаете во продолжение на текстот.

   

   

  3.1. Неопходни колачиња

   

   

  Овие колачиња се неопходни за нашиот Сајт  да може правилно да функционира со оглед дека одредени делови на Сајтот едноставно не би можеле правилно да функционираат без нив. Тие се секогаш прилагодени кога пристапувате на нашиот сајт и не содржат, односно не собираат лични податоци.

   

  Ги користиме следните неопходни колачиња:

   

   

   

  Име

  Цел

  Кој ги обезбедува колачињата

  Колку траат колачињата

  Вид

  ci_sessionна

  Ова колаче се користи за да ги одржи податоците за корисникот и да го подобрикорисничкото искуство во тек на траење на сесијатана користење на Сајтот.

  contact@wurth.com.mk

  1 ден

  HTTP

  ARRAffinity оптеретувања

  Ова колаче се поставува на веб сајтовите кои се покренуваат на Windows Azure cloud платформи. Се користи за балансирање на оптеретувањетокако би се осигурало барањето на страните на корисниците пренасочени на  ист сервер во било која сесија на пребарување.

   

  azure.microsoft.com

  сесиски

   

  HTTPOnly

   

  ASP.NET_SessionId

  Колаче на платформа за општа намена кое го користат сајтовите напишани во технологии кои се засновани на  Miscrosoft.NET. Обично се користи за  одржување на анонимни кориснички сесии од страна на серверот.

   

  asp.net

  сесиски

   

  HTTPOnly

   

  .ASPXANONYMOUS

  Ова колаче го користат сајтови кои користат .NET технолошка платформа Microsoft-a. Тој му овозможува на сајтот да одржува анонимни кориснички ID за да ги следи единствените корисници во рамки на сесијата, а тие да не се пријавуваат, или на друг начин да не се идентификуваат.

   

  asp.net

  сесиски

   

  HTTPOnly

   

   

   

  3.2. Аналитички колачиња

   

   

  Овие колачиња овозможуваат да ги броиме посетите и изворите на сообраќај со цел  да ги измериме и да ги подобриме перформансите на нашиот Сајт. Тие ни помагаат да знаеме кои станици се најмногу и најмалку популарни и  да видиме како се движат посетителите по Сајтот. Сите информации кои овие колачиња ги собираат се обединуваат и поради тоа се анонимни. Доколку не дозволите употреба на овие колачиња нема да знаеме кога сте го посетиле нашиот Сајт.

   

   

  Име

  Цел

  Кој ги обезбедува колачињата

  Колку траат колачињата

  Вид

  _ga

  Ова колаче е поврзано со Google Tag Manager-от, го регистрира единствениот ID на корисниците и генерира статистички податоци за начинот на кој корисникот го користи Сајтот.

  contact@wurth.com.mk

  2 години

  HTTP

  _gat

  Ова колаче е поврзано со Google Universal Analitics, според документацијата која се користи за регулирање на брзината на барањата - ограничувањена прибирањето на податоци на сајтовите со висок сообраќај.

   

  contact@wurth.com.mk

  1 ден

  HTTP

  _gid

  Ова колаче е поврзано со Google Universal Analitics и се користиза идентификација на корисниците за статистички цели. Ги чува и ажурира податоците за секоја страна која корисникот ја посетил во рамките на Сајтот.  

  contact@wurth.com.mk

  1 ден

  HTTP

  collect

  Ова колаче се користи за да испраќа податоци на  Google Analytics во врска со уредот со кој корисникот се движи по Сајтот како и податоци за однесувањето на корисниците на Сајтот.

  google-analytics.com

  сесиски

  Pixel

   

   

   

  3.3. Колачиња затаргетирање и рекламирање

   

   

  Овие колачиња се поставуваат низ нашата локација, а ги поставуваат наши партнери за рекламирање. Нив може да ги користат компаниите за да направат профил на Вашите интереси и би Ви покажале релевантни реклами на други локации. Тие работат така што единствено го идентификуваат Вашиот пребарувач и уредот. Ако не ги дозволите овие колачиња нема да ги искусите нашите таргетирани реклами на други веб-локации.

   

   

  Име

  Цел

  Кој ги обезбедува колачињата

  Kолку траат колачињата

  Врста

  GPS

  Ова колаче го регистрира единствениот ID на мобилниот уред како би овозможил следење на корисниците на основа на геогравската GPS локација.

  youtube.com

  1 ден

  HTTP

  IDE

  Ова колаче е поврзано со Google DoubleClick како би регистрирал и испраќал извештај за чекорите кои корисникот ги презел по кликањето или гледање на некој од огласите кој постои на сајтот со цел да ја измери ефикасноста на огласоти да ги претстави таргетираните огласи на корисникот.

  doubleclick.net

  1 година

  HTTP

  PREF

  Ова колаче го регистрира единствениот ID кој Google го користи за да може да води статистика за начинот на кој корисникот гледа YouTube клипови на различни сајтови.

  youtube.com

  8 месеци

  HTTP

  r/collect

  Ова колаче испраќа податоци на Google Analytics за уредот и однесувањето на корисникот. Служи да го следи корисникот преку различни уреди и маркетиншки канали.

  doubleclick.net

  сесиски

  Pixel

  test_cookie

  Ова колаче се користи со цел да провери дали интернет пребарувачот на корисникот дозволува уптреба на колачиња.

  doubleclick.net

  1 ден

  HTTP

  VISITO_INFO1_LIVE

  Ова колаче се користи како би се обидел да ја измери интернет брзината на корисникот на страните на кои се интегрирани YouTube клипови.

  youtube.com

  179 дена

  HTTP

  YSC

  Колаче кое ги регистрира единствените ID, како би водел статистика за тоа кои  YouTube видео клиповикорисникот ги погледал на Сајтот.

  youtube.com

  сесиски

  HTTP

  Facebook Pixel

  Ова колаче е врзано за  Facebook Ad платформата и служи за следење и анализа на информации за посетителите на сајтот и активностите кои ги извршиле на сајтот. Се користи и за прикажување на таргетирани огласи на луѓето кои биле на сајтот.

  facebook.com

  2 години

  Pixel

  BizoID, BizoData, BizoUserMatchHistory, BizoNetworkPartnerIndex

  Колачињата кои ги користи LinkedIn Insight Tag врзан за  LinkedIn Ads платформа. Колачињата служат за анализирање на резултати на огласот за следење и анализирање на активностите на посетителите на сајтот како и за креирање огласи кои таргетираат луѓе кои го посетиле сајтот.

  ads.linkedin.com

  6 месеци

  Pixel

  _gac

  Колаче кое се користи за да се испрати сакана акција на посетителот на сајтот кој претходно имал интеракција со огласот пласиран низ Google Ads платформата.

  googleadservices.com; google.com

  30 дена

  HTTP

   

   

  3.4. Функционални колачиња

   

   

  Овие колачиња имаат за цел да собираат и чуваат анонимни информации за Вашите избори и саканите поставки на Сајтот и ни овозможуваат да понудиме различни персонализирани функционалности на Сајтот во склад со Вашиот избор.

   

   

  Име

  Цел

  Кој ги обезбедува колачињата

  Колку траат колачињата

  Видови

  .NopCommerce.Auth

  Колаче за автентикација на образецот.   Се користи за автентикација на регистриранитекорисници.

  contact@wurth.com.mk

  сесиски

  HTTP

   

  .Nop.Customer

  Колаче за купувачи. Се користи за идентификација на нерегистрирани купувачи.

   

  contact@wurth.com.mk

  1 година

  HTTP

   

  .Nop.CompareProducts

  Колаче за  споредување на производи. Ја чува листата на производи за страницата ,,спореди ги производите".

   

  contact@wurth.com.mk

  сесиски

  HTTP

   

  .NopCommerce.RecentlyViewedProducts

  Колаче за неодамна прегледани производи. Ја чува листата на неодамна прегледани производи.

   

  contact@wurth.com.mk

  9 дена

  HTTP

   

   

   

  4. Како да ги исклучите колачињата

   

   

  Имате можност да прифатите  употреба на колачиња кои ќе Ви овозможат да ги користите сите функции на нашиот Сајт без ограничување.

   

  Ако одбиете користење на сите колачиња, колачињата од прва и трета страна ќе бидат деактивирани. Покрај тоа колачињата од прва страна ќе бидат избришани. Не сме во можност да избришеме било кое колаче од третата страна. Од таа причина мора сами да ги избишете колачињата од третата страна. Ова може да се направи само внатре во поставката во Вашиот пребарувач.

   

  По потреба може да ја промените поставката на колачињата во Вашиот интернет пребарувач. Вашиот интернет пребарувач Ви овозможува да го промените прилагодувањето на колачињата. Таквите прилагодувања обично се наоѓаат во менито на Вашиот интернет пребарувач под следните ставки: "опции", "алат" или "преференции". Исто така може да ја погледате ставката "помош" во менито. Различни пребарувачи може да користат различни механизми за оневозможување на колачињата.

   

  Кога станува збор за прилагодување на пребарувачот, истиот принцип важи и за бришење на поранешните и за деактивирање на нови колачиња. Ве молиме да ги следите соодветните насоки на Вашиот пребарувач како што е погоре опишано.

   

  Постојат и алати за чистење на сите колачиња кои ги оставиле Веб-страните кои сте ги посетиле, како што е www.allaboutcookies.org.

   

   

  5. Ажурирање на политиката за користење на колачиња

   

   

  ВУРТод време на време ја ажурира Политиката за користење на колачиња.

   

  За сите промени кои се однесуваат на оваа Политика за употреба на колачињата ќе бидете известени по пат на pop-up прозорот на Сајтот.

   

  Исто така на почеток на оваа страна може да видите кога последен пат е ажурирана Политиката за користење колачиња.

   

   

   

  Доколку имате дополнителни прашања може да не контактирате на ________eshop@wurth.com.mk___.